• Fri frakt över 695kr
  • Snabba leveranser

Skillnaden mellan lågenergi, halogen, glödlampor och LED-lampor

Under de senaste åren har det i utbudet av lampor skett stora förändringar. Det har de senaste fem till tio åren kommit många nya regler inom EU gällande vilka lampor som är tillåtna och därmed har också många gamla modeller ersatts av lampor med ny teknik och nya egenskaper. Många av de gamla lamporna går till och med inte längre att hitta i butik.

Då lampmarknaden idag ser helt annorlunda ut än vad den gjorde för bara några år sedan kommer vi i denna artikel reda ut vad skillnaden egentligen är mellan de nyare lampsorterna LED, lågenergi och halogen. Vi kommer också ta en närmare titt på den äldsta varianten glödlampan. Avslutningsvis kommer vi också ge dig en guide i hur du återvinner de olika lamporna enligt de regler som gäller idag.

Varför byts de traditionella glödlamporna ut?

Du har säkert koll på att den traditionella glödlampan numera är en utgående modell som idag inte är längre är tillåten att tillverka. Det beror helt enkelt på att glödlampan är byggd på en gammal och framförallt onödigt energikrävande teknik. Enligt officiella beräkningar sparas hela 10% av hushållens totala energiförbrukning bara av att byta ut glödlampor mot mer energibesparande LED-ljuskällor. Detta är självklart enorma fördelar för hela samhällets klimatpåverkan.

På ett individuellt plan så är det också betydligt billigare för dig att använda andra alternativ än den utdaterade glödlampan. Även om de nyare alternativen kan vara dyrare att köpa in än vad en glödlampa är så kommer du i längden ändå att spara pengar på att använda dessa nya alternativ. De nya lamporna är mer energieffektiva och håller i regel betydligt längre än vad en glödlampa gör. Dessutom utvecklas tekniken inom lampindustrin ständigt vilket gör att även de nya lamporna blir billigare och billigare att köpa i butik. Slutsatsen är helt enkelt att de traditionella glödlamporna inte längre är hållbara varken för klimatet eller plånboken.

 

 

 

Hur du navigerar mellan olika sorters lampor

När vi nu har konstaterat att glödlampan inte är ett hållbart alternativ - hur ska du då välja mellan de andra lampor som finns på marknaden? Vad är deras fördelar och nackdelar och vad är egentligen skillnaden dem emellan?

 

Varför välja en LED-lampa?

LED står för Light Emitting Diode eller på svenska kallad lysdiod. Det som gör en LED-lampa unik jämfört med andra lampor är att den består av en lysdiod som leder ström endast i en riktning. Det gör att lysdioden behöver likström för att kunna avge ljus. Själva dioden kan bara ha en färg men genom att kombinera det vita ljuset med någon av våra grundfärger röd, grön och blå kan man skapa LED-lampor i en mängd olika färger. En LED-lampa innehåller också ett kylsystem då lampan annars skulle bli för varm och därmed förkorta lampans livslängd.

 

Populära LED-ljuskällor

 

 

 

LED-lampor anses fortfarande vara ett relativt nytt alternativ av lampa så det är viktigt att du väljer en LED-lampa i god kvalitet och att du köper den från en återförsäljare som du litar på eller som har fått goda recensioner. Det viktigaste är att den garanterade livslängden och nivån av energiförbrukning stämmer.

Fördelar med LED

Fördelarna med LED-lampan är många. Jämför med andra alternativ på dagens marknad är LED den överlägsna vinnaren på grund av dess många fördelar.

 

Först och främst krävs det för en LED-lampa betydligt mindre energi för att uppnå samma grad av ljusstyrka som hos en traditionell glödlampa. En LED-lampa som drar 6W motsvarar på ett ungefär ljusstyrkan i en glödlampa på 40W. Den lägre energiförbrukningen är även sant i jämförelse med en lågenergilampa som vi kommer att återkomma till senare i denna artikel.

 

LED-lampan har också en betydligt längre livslängd i jämförelse med andra lampor vilket gör den kostnadseffektiv. LED-lampan finns även tillgänglig i många olika modeller, färger och storlekar vilket gör att det är lätt att hitta en lampa som passar just till din armatur.

Nackdelar med LED

Det är många som upplever att LED-lampor är ett dyrt alternativ i butikshyllan. Dock måste du komma ihåg att även om inköpspriset är något dyrare kommer LED-lampan i längden att spara dig pengar.

 

Andra nackdelar med LED-lampan är att den inte alltid fungerar med alla dimrar och att ljuset inte alltid är riktigt det samma som det från en traditionell glödlampa.

 

Varför välja en halogenlampa?

Halogenlampan är det alternativ av lampa som är mest lik den traditionella glödlampan. Faktum är att halogenlampan är en slags glödlampa men som istället innehåller halogengas - vanligast är jod eller brom. En skillnad från en vanlig glödlampa är att det i halogenlampan är en högre temperatur vid själva glödtråden. Den höga temperaturen hjälper till att skapa ett slags kretslopp inne i lampan vilket gör att halogenlampan håller upp till fyra gånger längre än vad den vanliga glödlampan gör.

 

 

 

 

Halogenlampan är dock idag en utgången produkt. 2018 kom den sista svenska lagen i processen av att fasa ut halogenlampan från EU. Det är idag olagligt att introducera nya produkter med halogenlampor i Sverige men det är inte olagligt för dig att använda halogenlampor i ditt hem.

Fördelar med halogen

Den största fördelen med halogenlampan är det krispiga vita ljuset den avger som dessutom har en perfekt färgåtergivning på 100 RA. Det innebär att alla färger syns optimalt i halogenlampans ljus vilket har gjort att många ljussättare och designers har valt just halogenlampan som deras ljuskälla.

 

En annan fördel med halogenlampan är att den går att dimma till en väldigt låg nivå och ger ett vackert och varmt sken även när den är neddimrad.

 

Slutligen innehåller inte heller halogenlampor något som helst kvicksilver vilket självklart är bra ur ett hälso- och miljöperspektiv. Jämfört med de traditionella glödlamporna drar också halogenlamporna upp till 50% mindre energi.

Nackdelar med halogen

Trots att halogenlampan är energieffektiv gentemot glödlampan ska man inte tro att halogenlampan är ett miljö- eller plånboksvänligt alternativ på dagens marknad. I jämförelse med både LED och lågenergilampor drar halogenlampan mycket energi och har dessutom en kortare livslängd.

 

Halogenlampor blir även lätt väldigt varma och kan därför skada lampskärmar eller i värsta fall till och med vara en brandrisk.  

 

Varför välja en lågenergilampa?

En lågenergilampa är en lampa som i jämfört med den traditionella glödlampan drar betydligt mindre energi. Den drar hela fem gånger mindre energi jämfört med glödlampan. Det är en lampa som består av ett litet lysrör som är vikt flera gånger inuti i ett hölje vilket gör att den ytligt liknar glödlampan. På grund av det lilla lysröret i lampan kallas lågenergilampor även för lysrörslampor.

 

 

 

När lågenergilampan var helt ny på marknaden var det många som upplevde att den hade ett allt för kallt och metalliskt sken. Lamporna har dock sedan dess utvecklats och idag finns det en mängd olika typer av lågenergilampor med olika typer av sken och färg.

 

Lågenergilampan innehåller kvicksilver vilket är särskilt viktigt att komma ihåg vid återvinning av lampan.

Fördelar med lågenergi

Jämfört med gamla glödlampor är lågenergilampan energisnål och därmed miljövänlig. Detta argument håller dock inte längre när nyare alternativ nu har presenterats som till exempel LED.

 

Lågenergilampan har dock en relativt lång livslängd under villkoret att ljuskällan är tänd under längre stunder.

Nackdelar med lågenergi

En stor nackdel med lågenergilampan är att det tar lång tid för den att nå sin fulla effekt i form av ljusstyrka. På grund av detta bör en lågenergilampa inte släckas och tändas för ofta eller under kortare stunder. Desto fler gånger du släcker och tänder en lågenergilampa desto kortare blir också dess livslängd.

 

De faktum att lågenergilampan innehåller kvicksilver är inte bra ur ett miljöperspektiv.

Vad gäller egentligen för den traditionella glödlampan?

Den gamla, traditionella glödlampan är den ursprungliga elektriska ljuskällan där ljuset skapas genom upphettning av en tråd bestående av elektriskt ledande material. Upphettningen måste vara så stark att det skapas en glödning av en elektrisk ström.

 

 

Nästan omedelbart efter det att strömmen har slagits på kommer glödlampan att ge ett ljus. Ljuset från glödlampan är starkt med ett brett spektrum och uppfattas ofta som varmt. Glödlampan har också högsta möjliga färgåtergivning med ett RA på 100.

Glödlampan har historiskt främst använts som hemmabelysning och stämningsbelysning i lägenheter, hus och restauranger. Det finns även specialutvecklade glödlampor som har använts för till exempel signalsystem eller i sjukvården.

Fördelar med glödlampan

De främsta fördelarna med glödlampan är egentligen estetiska då den ger ett fint sken och har en fin glödtråd. Den är också temperaturtålig vilket gör att den fungerar som ljuskälla i både ugnar och frysar.

På grund av hur glödlampan är konstruerad med få och enkla delar så är den också billig att tillverka. Glödlampan har alltid varit ett av de billigaste alternativen bland olika lampsorter.

Nackdelar med glödlampan

Trots att glödlampan är billig att köpa är den dock inte speciellt ekonomiskt effektiv. Detta beror främst på att den har en väldigt kort livslängd i jämfört med andra alternativ som till exempel LED-lampan.

Glödlampan kräver också väldigt mycket energi. Av all den energi som lampan konsumerar är det endast runt 5% som blir till ljus medan resten istället blir till värme. Denna värme som glödlampan avger kan också skada material i närheten eller vara en brandrisk om saker går riktigt illa.

Som vi nämnde i början av denna artikel så har glödlampan på grund av dess många dåliga egenskaper nu förbjudits att tillverkas i nya modeller i Sverige.

 

Hur du återvinner olika typer av lampor

En viktig del av att köpa nya lampor är att du tar ansvar för att återvinna dina gamla lampor på rätt sätt. En lampa som inte återvinns enligt reglerna kan skada både miljö och andra människors och djurs hälsa.

 


Idag återvinns LED-lampor, halogenlampor och lågenergilampor som ljuskällor på återvinningscentraler. Även om alla lampor återvinns på samma ställe så sorteras de olika materialen i lampan ut vid ett senare tillfälle.

Tänk på att lägga ner dina gamla lampor försiktigt i återvinningen. Även om lampan inte längre fungerar så kan ett lysrör som är intakt fortfarande återvinnas. Är dock lysröret krossat kan det inte längre återvinnas. Det du ska se upp med är ifall din lampa innehåller kvicksilver. Du måste då återvinna den på en särskild plats för giftiga ämnen.

Din varukorg

Varukorgen är tom
0 artiklar 0 kr
Kassa
Handla tryggt med Svea Webpay
Fri frakt över 695kr Snabba leveranser 14 dagars öppet köp